Přešlapy v kuchyni aneb nechte návrh na profíkovi

27.02.2025

V minulém článku jsem psala o dispozičním řešení jako celku. Tentokrát se chci ponořit hlouběji – přímo do samotného srdce domácnosti: do kuchyně. Neustále totiž narážím na chybné nebo nedostatečné zpracování návrhů, ať už je jejich autorem kdokoli.

Přiznám se taky, že jsem se nedávno přidala do jedné facebookové skupiny zaměřené na interiérové inspirace. Moje naivní očekávání? Spousta skvělých realizací, nápadů od kolegů v oboru nebo práce šikovných truhlářů. A realita? No… inspirativních příspěvků bylo jako šafránu. Místo toho jsou na denním pořádku dotazy typu: "Navrhuji si kuchyň a už nevím jak dál, poradí někdo?" A v duchu si říkám: "Ano, poradí. Nejlépe odborník." Proč ho neoslovit? Možná mají lidé z odborníků strach, jako já kdysi ze zubaře…

Slavný pracovní trojúhelník

Klíčem je praktičnost

Nechci rozebírat obsah jedné skupiny, ale tahle zkušenost mě právě přivedla na myšlenku o napsání článku na téma dispozičního řešení kuchyní. Nehodnotím přitom vůbec výběr materiálu, barevnost nebo ne/soulad se zbytkem interiéru. Estetika je důležitá, ovšem klíčová je praktičnost.

Kuchyně a její plánování není úplně jednoduchá věc, a zvlášť pokud chceme, aby dobře fungovala. Zahrnuje mnoho aspektů, které je potřeba zohlednit a troufám si říct, že běžný uživatel nebo architekt amatér na sociálních sítích to prostě nezvládne. Není se ale za co stydět, každý jsme odborníkem na něco jiného. Jen si to připustit... a k tomu zubaři zajít :) 

Dispozice je základ a v kuchyni to platí dvojnásob. Ať už je velká nebo malá, měla by splňovat určité vzorce při přípravě pokrmů.

Možná už jste někdy slyšeli o pracovním trojúhelníku. To je právě ta hlavní esence dispozičního řešení v kuchyni. Jednoduše řečeno by na sebe mělo navazovat ukládání potravin, jejich mytí, příprava a zpracování a nejlépe tak, abychom se co nejméně nachodili a celý postup pro nás byl komfortní a plynulý. Ideální postup pro praváka (kterých je v naší populaci většina) je zleva doprava tak, aby si nešel tzv. přes ruku. Pravda, někdy to neumožňují například při rekonstrukcích instalace, se kterými nelze hnout, ale v novostavbách je to bez diskuse.

Nechte to na odbornících

Velmi často se setkávám taky se špatnou pozicí dřezu a varné desky. Mezi nimi je místo, které při vaření používáme nejvíce a mělo by mít určité minimální proporce. Protože právě tady by se měla odehrávat největší část přípravy pokrmu… umyju, nakrájím a šup s tím do hrnce.

Rady na sociálních sítích

Rady a zkušenosti ohledně spotřebičů nebo materiálů? Skvělé. Dispoziční řešení? Nechte to raději na profících. Je potřeba přemýšlet v kontextu a hodí se i praxe. 

Moje zkušenosti

Několik let jsem navrhovala kuchyně, pár stovek dispozic jsem nakreslila a desítky z nich se úspěšně realizovaly. Při navrhování i obhajobě návrhu klientovi mi pomohlo moje každodenní vaření obědů do práce… A na častý argument typu: "Já to mám teď takhle a vyhovuje mi to" nelze reagovat jinak než ukázat alternativní řešení, které může být lepší. A samozřejmě ho obhájit.

Věnujte čas něčemu, co máte rádi (třeba vaření) a návrh kuchyně nechte odborníkům. Pokud hned nebudeme řešit materiál, kování a další prvky, tak jenom samotnou dispozici v několika variantách spolu máme hotovou "raz dva". A cena za návrh? V celkových nákladech na novou kuchyň je to zcela zanedbatelná částka, kterou se určitě vyplatí investovat.

A jak je to u vás? Je vaše kuchyně ideální nebo by potřebovala změnu?